miercuri, 23 februarie 2011

Prater - Viena vazuta altfel

O vizita in Viena nu poate fi completa fara a petrece macar o jumatate de zi in Prater. Prater este cel mai mare parc de distractii din centrul capitalei Austriei.
Din ce stiu de la ghidul care ne-a insotit, a fost folosit la inceput ca domeniu de vanatoare de catre imparatii Austriei, iar apoi a fost transformat in jurul anului 1800 in parc folosit pentru plimbari; in timp au aparut cateva terase si treptat a devenit un parc de distractie.
Parcul este situat cumva paralel cu Dunarea; puteti ajunge aici foarte usor cu masina (sunt cateva parcari in vecinatate) sau cu metroul – cand am fost eu era disponibila o singura statie de metrou situata pe U1, statia Praterstern.
Coborati aici si veti iesi din metrou langa multe cladiri de birouri, in mijlocul unei intersectii aglomerate. De aici va puteti orienta destul de rapid, intr-o zi senina :) - se vede roata de la oricare iesire din metrou. Riesenrad sau Marea roata a fost inaugurata in jurul anului 1900.
Mergand catre ea treceti printr-o zona foarte frumoasa, cu case identice, ordonate, curate, linistite.
Intrarea in parc este gratuita, sau cel putin asa era acum un an. Preturile pentru diferitele distractii variaza intre 1 si 8 euro de persoana; stiu ca se putea lua si un card care includea accesul la mai multe „obiective” din parc.
Distractiile sunt pentru toata familia: exista piste de karting, eu am vazut doua – si am incercat una – cea pentru adulti; exista si o pista de karting mai mica, speciala pentru copii. Tot special pentru cei mici sunt diferite barcute care plutesc ordonat pe canale artificiale; pentru toata familia exista un circuit mai mare: a urcati intr-un fel de barca circulara, cu care veti fi ridicati cu un fel de lift pana la o inaltime destul de mare, iar de acolo veti cobori pe un tobogan larg – poate fi considerata o modalitate deosebita de a vedea Viena de la inaltime. La sosire va puteti stropi putin, dar merita intreaga aventura. Inainte de a iesi de pe tobogat sa zambiti frumos pentru ca vi se fac poze, pe care le puteti cumpara la iesire contra unei sume de 5 euro. Special pentru adulti mai exista un fel de „caracatita” – ca sa compar cu ceva din parcul nostru de distractii de la Mamaia, sau ce a mai ramas din el – in care veti fi intorsi pe toate partile si invartiti in toate directiile (cateva minute bune cu capul in jos – incercati doar daca aveti curaj). Mai sunt foarte multe standuri unde, pentru in jur de 1 euro pentru 10 discuri, gloante, jetoane, dupa caz, puteti ghida cai in curse, puteti impusca cutii goale sau puteti prinde extraterestri – in functie de performante sunteti de fiecare data recompensati cu jucarii mai mici sau mai mari.
Trebuie sa incercati sa ajungeti in Prater si seara – am fost atat ziua, cat si seara – dupa lasarea noptii insa parcul se transforma – totul este frumos incadrat de lumini, roata se vede superb.
Pretul trecut reprezinta costul „distractiilor” din parc – doar pretul biletelor de intrare. Totul este foarte bine organizat, desi era foarte multa lume, timpul de asteptare a fost destul de mic. Siguranta este si ea foarte importanta din ce am observat.
Site-ul oficial este click aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu