miercuri, 23 februarie 2011

Domul din Salzburg

Unul din principalele obiective ce trebuie vizitate atunci cand sunteti in Salzburg, pe langa castelul Hohensalzburg, este Domul din Salzburg.
Cladirea se observa in imediata vecinatate a castelului si poate fi usor de recunoscut datorita acoperisului sau foarte frumos, de un verde deschis.
Prima mentiune a domului este in jurul anului 800. Acesta a fost reconstruit in intregime in urma incendiului puternic care a avut loc in jurul anului 1200 si care a distrus mai mult de jumatate din oras. Incepand de atunci este cea mai mare biserca a Salzburgului, avand aproape 120 metri lungime.
Domul este situat in piata cu acelasi nume – piata domului - domplatz. Domul se invecineaza cu palatul Residenz in stanga si cu manastirea St. Peter′s - St. Peter′s Abbey – in dreapta.
Fatada domului este acoperita cu marmura si este dominata de cele doua turnuri impunatoare si de foarte multe statui in stil baroc.
Domul este dedicat Sfantului Rupert si Sfantului Virgil.
Intrarea in catedrala este gratuita, dar la iesire sunteti rugati sa faceti o donatie. Intrarea la muzeul domului costa 6 euro pentru adulti si 2 euro pentru copii. Daca aveti cardul Salzburg sau Salzburgerland aveti o intrare gratuita.
Un amanunt interesant: domul are sapte clopote, unul dintre ele este denumit clopotul salvarii – Salvatorglocke – si este al doilea clopot ca marime din Austria.
Intrati in catedrala veti fi impresionati de lumina, de picturi, de intreaga atmosfera. Exact deasupra intrarii se alfa o orga superba, inca functionala din ce stiu; aceasta orga o puteti admira de aproape vizitand muzeul catedralei. Puteti sa va asezati pe o banca si sa va bucurati in liniste de aceast frumos interior. Imediat dupa intrare, in partea dreapta, puteti lua o lumanare (aveti o cutie langa unde puteti lasa niste banuti) si o puteti aprinde intr-ul altar special amenajat.
Exact inainte de a patrunde in catedrala, in partea dreapta, puteti vedea intrarea in muzeului domului.
Muzeul are cateva expozitii pemanente si mai multe expozitii temporare. Dintre expozitiile permanente: muzeul catedralei – muzeul gazduieste picturi si sculpturi foarte valoroase, diferite obiecte de cult; aceasta parte a muzeului se afla la etajul 1 al catedralei; ajunsi aici puteti admira de aproape orga care domina intreaga catedrala. Unul din obiectele deosebite gazduite de muzeul catedralei este vasul in care a fost botezat Mozart.
O alta expozitie permanenta este galeria manastirii St. Peter – un coridor foarte lung unde puteti admira picturi si obiecte de valoare apartinand manastirii; o a treiea expozitie permanenta este cea a “curiozitatilor” – o camera decorata in stil baroc cu multe obiecte diferite, de la animale impaiate pana la obiecte folosite in calatorii si colectii de roci.
La iesirea din muzeul va puteti cumpara cateva suveniruri de la magazinul existent.

Adresa exacta este Domplatz 5020 Salzburg
Muzeul domului are site-ul click aici
Coordonatele GPS sunt 47° 47′ 52.34″ N, 13° 2′ 47.9″ E

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu