miercuri, 23 februarie 2011

Gradinile Mirabell

Gradinile Mirabell sunt unul dintre principalele puncte de atractie din Salzburg. Pentru a ajunge aici aveti la dispozitie foarte multe mijloace de transport; daca sunteti cu masina imediat langa exista o parcare subterana platita numita Mirabell-Congress-Garage din Mirabellplatz cu aproape 700 de locuri de parcare – este deschisa non-stop, la intrare va veti lua un card pe care il veti folosi in automatul de plata atunci cand veti pleca – se plateste la ora, aproximativ 1.5 euro/ora.
Gradinile au fost proiectate pe directia nord-sud, intr-un capat se afla palatul Mirabell, iar in celalat capat se poate observa fortareata Hohensalzburg si domul din Salzburg.
Palatul Mirabell, situat imediat langa gradini, a fost construit in jurul anului 1600. Initial palatul a fost folosit ca resedinta de Dietrich von Raitenau, iar in prezent aici are sediul primaria orasului Salzburg – salile sale decorate cu marmura sunt folosite pentru spectacole si reuniuni – sala de marmura folosita pentru casatorii se spune ca este cea mai frumoasa sala de acest fel din lume. Palatul a fost proiectat in mare parte de catre arhitectul Peter von Nobile, care a fost directorul scolii de Arhitectura din Viena.
Tot in jurul anului 1600 a fost proiectata si gradina, aceasta suferind de-a lungul timpului mai multe modificari. Gradinile Mirabell au fost deschise pentru publicul larg in jurul anului 1860.
Gradinile sunt proiectate in stilul baroc – un pavilion al gradinii este de fapt si sediul pentru Muzeul Baroc din Salzburg.
Culorile sunt perfect armonizate, totul este perfect simetric. Exista si garduri, dar sunt atat de bine integrate incat sunt foarte greu de observat. Cel mai bine, dupa o plimbare, va puteti bucura de frumusetea gradinilor admirandu-le in liniste de pe o banca.
In centrul unui pavilion al gradinii se afla o superba fantana arteziana – fantana Pegasus – realizata din cupru si inspirata din mitologia greaca. Intr-un alt pavilion se afla sculpturile in marmura ale unor pitici – aceasta parte a gradinilor se numeste si gradina piticilor – din pacate nu toate sculpturile originale se gasesc aici.
In centrul pavilionului principal se afla o fantana arteziana octogonala, inconjurata de patru statui din marmura, inspirate si ele din mitologia greaca. Orasul este parca si mai frumos privit de pe o banca, de langa aceasta frumoasa fantana.
Gradinile au devenit si mai cunoscute dupa ce au fost filmate aici cateva secvente din filmul „The Sound of Music”.
Gradinile sunt deschise zilnic si intrarea este libera.
Las pozele sa va convinga de frumusetea acestor gradini din Salzburg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu