miercuri, 23 februarie 2011

Donauturm - Cea mai inalta cladire din Austria

Cum bine ati ghicit este vorba despre Donauturm - Danube Tower sau in traducere Turnul Dunarii. Aceasta structura este cea mai inalta cladire din Austria, si din cate stiu este situata printre primele 60 de turnuri din lume clasate dupa inaltime.
Cand te plimbi prin Viena, este imposibil sa nu il observi. Turnul este situat pe malul stang al Dunarii, in mijlocul unui parc - parcul Dunarii. Puteti ajunge foarte usor cu masina; si mai usor, si mai rapid cred, puteti ajunge insa cu metroul. Trebuie sa ajungeti pe linia U1 in directia Leopoldau. Puteti cobori fie la Kaisermuhlen - langa cladirile ONU, fie la urmatoarea statie Alte Donau (ca o mica paranteza, este foarte frumoasa si statia de dinaintea cladirilor ONU - metroul merge pe la suprafata, iar statia este exact deasupra Dunarii - va puteti opri pentru cateva minute sa admirati Viena de aici, chiar merita - numele statiei este Donauinsel; numele statiei vine de la insula Dunarii, insula formata intre Dunare si canalul excavat in paralel cu Dunarea, numit noua Dunare).
Noi am preferat sa coboram la Alte Donau, sa vizitam turnul, sa ne intoarcem prin parc catre cladirile ONU si apoi catre statia Kaisermuhlen - va puteti orienta cu usurinta pastrand mereu turnul ca punct de reper.
Intrarea in turn costa in jur de 6 euro de persoana; la intrare vi se face o poza, poza care este prelucrata cat timp voi sunteti sus si pe care o puteti cumpara in schimbul sumei de 6 euro. Urcarea se face cu unul din cele doua lifturi de mare viteza, lifturi cu tavanul transparent - puteti astfel admira sau studia mecanismele din spatele lui.
Sus exista o platforma de observatie, o platforma externa folosita pentru sarituri si doua restaurante. Aceste restaurante sunt putin mai speciale - se rotesc - puteti astfel admira intrega panorama a orasului fara sa va miscati de la masa voastra; puteti observa si toate varietatile de prajituri si mancaruri disponibile in timp ce vitrinele trec pe langa voi :) In momentul vizitei noaste restaurantul era inchis, iar pentru un loc in cafenea a trebuit sa asteptam cateva minute, dar a meritat din plin. Pentru o prajitura, o cafea si o apa minerala platiti in jur de 10-12 euro de persoana. Cafeneaua are propriul site, aici
Turnul "gazduieste" si numeroase antene pentru telefonie si pentru diferite posturi de radio - le puteti observa cel mai bine de pe una din platformele de observatie.
La intoarcerea catre metrou sau catre masina - in imediata vecinatate a turnului exista o parcare imensa - treceti pentru cateva minute si prin Parcul Dunarii - va va impresiona placut curatenia si ordinea de aici. Puteti vizita si asa numitul "oras ONU", un mini oras nou, modern, un ansamblu de cladiri de birouri, cladiri rezidentiale, spatii comerciale si evident sediul ONU.
Coordonatele gps ale Turnului Dunarii sunt: 48° 14′ 24″ N, 16° 24′ 39″ E
Adresa sa web este click aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu