miercuri, 23 februarie 2011

Eisriesenwelt - cea mai mare pestera de gheata

Eisriesenwelt este cea mai mare pestera de gheata din lume. Este situata in apropiere de Salzburg, langa Werfen - se ajunge pe autostrada A10, iesind catre Werfen (este vis-a-vis de castelul Hohenwerfen). Drumul pana la pestera este superb, puteti admira si castelul de sus.
Exista foarte multe parcari, inclusiv o parcare speciala pentru autocare.

Magazinul de suveniruri si casa pentru bilete, precum si o mica terasa (si toalete) se afla intr-o cladire moderna langa parcari.
Pretul unui bilet complet (urcare si coborare) este de 19 euro de persoana. Cardul Salzburgerland nu va va ajuta aici - nu veti avea nicio reducere.

Pentru a ajunge la pestera trebuie sa parcurgeti un traseu destul de lung, care poate fi obositor pentru cei ce nu sunt "antrenati".
Intreaga vizita dureaza 3-4 ore, presupune 2 reprize de urcat pe munte si un drum cu telecabina.
Iesind din cladirea moderna de unde ati luat biletele, trebuie sa urcati aproximativ 20 de minute prin padure, pe o carare partial amenajata. Drumul este relaxant, puteti admira valea raului Salzach si castelul.
Dupa aceasta plimbare, urmeaza o urcare cu telecabina de 3 minute. Plecarile sunt din 10 in 10 minute.
Ajunsi sus, urmeaza inca 20 de minute de urcare pe munte, pe o carare amenajata, care va va duce direct la pestera - aceasta portiune este putin mai obositoare. Cand iesiti din telecabina, remarcati o vila draguta, Dr. Oedl-House - trebuie retinuta pentru coborare :)
Drumul catre pestera este acoperit pe anumite portiuni - sunt caderi de pietre.
In pestera puteti intra pana la ora 16 (depinde de vreme si de numarul de vizitatori), iar intregul tur dureaza aproximativ 75 minute.

Temperatura in pestera este constanta - 0 grade; trebuie sa aveti haine suficient de groase; nu foarte groase insa, pentru ca in pestera trebuie sa urcati aproximativ 700 de trepte si nu veti simti cele 0 grade.

La intrare veti primi cate o lampa - pestera nu este luminata; ghidul va va lumina de-a lungul traseului principalele obiective inghetate (ghidul vorbeste engleza/germana). In pestera nu aveti voie sa fotografiati sau sa filmati.

La iesire, dupa coborarea abrupta, inainte de a lua telecabina, trebuie sa va opriti la Dr. Oedl-House pentru o cafea si o placinta cu mere (cam 8 euro ambele). Privelistea asupra intregii vai este superba.

Intreaga experienta este unica, pestera Eisriesenwelt este intr-adevar lumea gigantilor de gheata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu