miercuri, 23 februarie 2011

Colegiile din Cambridge

Cand te gandesti la Cambridge nu poti sa nu te gandesti la colegiile de acolo. Cambridge este in primul rand un oras universitar, fiind definit astfel de colegiile sale. Orasul universitar a aparut in jurul anului 1200, cand mai multi studenti de la Oxford au ajuns in aceasta zona si au intemeiat aici primul colegiu - Peterhouse.
King's College - Colegiul Regelui, este, prin capela sa, una dintre cele mai reprezentative cladiri si un simbol al orasului Cambridge - din cate stiu apare chiar pe emblema orasului. Capela are o acustica deosebita, aici se tin foarte multe concerte, iar in ajunul sarbatorilor de iarna BBC transmite de aici in fiecare an concerte de colinde. Capela a fost construita in jurul anului 1500. Printre personalitile care au terminat aici ii pot aminti pe Salman Rushdie, Alan Turing.
Un alt colegiu important este Colegiul Reginei - cunoscut in primul rand prin arhitectonica deosebita, iar in al doilea rand pentru podul peste raul Cam - Mathematical bridge.
Colegiul St. John este format din doua parti situate de o parte si de alta a raului Cam. Cele doua sunt unite printr-un pod - cunoscut sub numele de The Bridge of Sighs - Podul suspinelor - se numeste asa pentru ca pe aici ajung studentii din camine in salile de examene :) Cladirea principala a colegiului este perfect simetrica - doar deasupra intrarii exista un vultur cu capul orientat spre dreapta.
Colegiul Trinity face parte din Universitatea Cambridge. Poarta principala este dominata de o statuie a fondatorului colegiului - regele Henry VIII. Sir Francis Bacon a terminat aici; Sir Isaac Newton a fost de asemenea absolvent al acestui colegiu - statuia sa este situata la intrarea in capela colegiului. Foarte multi absolventi ai colegiului Trinity au fost laureati ai premiului Nobel - in special pentru chimie, fizica si medicina.
Colegiile sunt majoritatea situate pe aceeasi strada, paralela cu raul Cam.
Cea mai buna idee pentru a vedea partea ascunsa a colegiilor este sa vizitati zona numita sugestiv The Backs - spatele colegiilor. Puteti face asta fie facand o plimbare pe podurile Cambridge-ului, fie alegand o plimbare cu barca - punting - mai multe detalii aici
Organizarea este impecabila peste tot - exista toate facilitatile necesare, magazine de suveniruri. Pentru a intra la toate colegiile prezentate aici este necesara o taxa de intrare - intre 2 lire si 5 lire. Din pacate multe cladiri interesante sunt inchise pentru vizitatori - puteti vizita cam 50% din cladirile dintr-un colegiu. Exista insa si foarte multe colegii la care intrarea este gratuita.
Vizitarea colegiilor nu trebuie ratata daca aveti o jumatate de zi in Cambridge.
Voi lasa in continuare pozele sa va convinga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu