miercuri, 23 februarie 2011

Castelul Hohensalzburg

Daca ati ajuns in Salzburg este imposibil sa nu observati Castelul Hohensalzburg – prin pozitia sa pe muntele Festungsberg domina intregul oras.
Pentru a vizita castelul in intregime si pentru a va putea bucura de tot ce va ofera este bine sa ii acordati cel putin o jumatate de zi.
Castelul Hohensalzburg este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa. Constructia lui a inceput, din ce am retinut, in jurul anului 1100.
Pentru a urca la castel puteti folosi un drum pietonal sau puteti lua funicularul. Numele oficial al funicularului este Festungsbahn. Ca si alte funiculare (cel din Praga de pe Petrin Hill de exemplu) si acesta este operat de cei care asigura si transportul in comun in oras, fiind parte integranta a acestuia.
Acest funicular a fost construit in jurul anului 1900; de atunci a suferit numeroase modificari, atat asupra sistemului de tractiune cat si asupra cabinelor folosite. In prezent funicularul este electric, vagonul folosit este foarte incapator - are un tavan din sticla astfel incat in timp ce urcati puteti admira atat orasul Salzburg cat si castelul. Durata urcarii/coborarii este in prezent de aproximativ un minut. Plecarile sunt la fiecare 10 minute.
Atat in statia de plecare, situata in imediata vecinatate a domului, cat si in castel exista magazine de suveniruri de unde va puteti cumpara obiecte „medievale” precum si marionete – in castel exista un muzeu al marionetelor.
Ajunsi sus va puteti opri mai intai la terasa situata langa statia funicularului, de unde puteti admira o superba panorama a orasului si a muntilor – preturile de aici nu sunt foarte mari – o bere, o cafea, apa minerala in jur de 12 euro.
Castelul gazduieste mai multe muzee – muzeul marionetelor amintit mai sus, muzeul fortaretei, muzeul Regimentelor Rainer, precum si o capela foarte frumoasa, capela St. George. Daca aveti timp la dispozitie puteti urca in turnurile castelului, puteti vizita fastuoasa sala de banchet sau puteti opta pentru un tur al galeriilor secrete ale castelului. Veti admira uniforme din diferite perioade ale istoriei, diferite tipuri de arme folosite, colectii foarte frumoase de vase de argint si de instrumente muzicale. Puteti face toate acestea singuri sau va puteti lasa ghidati de un audioguide, contra cost.
Pretul trecut reprezinta accesul in castel si urcarea/coborarea cu funicularul. Daca aveti cardul Salzburg sau cardul Salzburgerland aveti o intrare gratuita la castel (inclusiv funicularul).
Exista si bilete speciale, in anumite zile din ce am inteles, care includ un tur al castelului cu ghid si cina in restaurantul medieval din interior.
Site-ul castelului, util pentru a afla informatii despre orar si despre diferitele evenimente ce se petrec acolo este la adresa click aici
Coordonatele GPS ale castelului sunt 47° 47′ 42″ N, 13° 2′ 50″ E

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu